Anpassa dina cookie-preferenser

Vi använder cookies för att hjälpa dig att navigera effektivt och utföra vissa funktioner. Du hittar detaljerad information om alla cookies under respektive samtyckeskategori nedan.

De cookies som är kategoriserade som "Nödvändiga" lagras i din webbläsare eftersom de är nödvändiga för att möjliggöra de grundläggande funktionerna på webbplatsen.... 

Always Active

Nödvändiga cookies krävs för att aktivera de grundläggande funktionerna på denna webbplats, som att tillhandahålla säker inloggning eller att justera dina samtyckesinställningar. Dessa cookies lagrar ingen personligt identifierbar data.

No cookies to display.

Funktionella cookies hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.

No cookies to display.

Analytiska cookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies hjälper till att ge information om mätvärden som antalet besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.

No cookies to display.

Prestandacookies används för att förstå och analysera webbplatsens prestanda, vilket hjälper till att leverera en bättre användarupplevelse för besökarna.

No cookies to display.

Annonscookies används för att ge besökarna skräddarsydda annonser baserat på de sidor du besökt tidigare och för att analysera annonskampanjernas effektivitet.

No cookies to display.

Miljö / Spis och ugn

spis

Spis och ugn

De apparater som påverkar elförbrukningen mest är de som både drar mycket el och som används ofta, såsom spis och ugn. Nedan följer därför några tips som kan hjälpa er för att minska förbrukningen i köket.

Tips på hur du spar energi

Använd vattenkokare
Vattnet kokar upp betydligt fortare med en vattenkokare.

Sätt locket på kastrullen
Använd lock på kastrullen så kokar det snabbare. Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan. Ni sparar cirka 30 procent energi med locket på.

Utnyttja eftervärmen
Det går utmärkt att stänga av spis (om du inte har induktionsspis) och ugn lite innan maten är klar och låta eftervärmen göra sitt. Om du bakat – passa på att laga mat i ugnen efteråt när den ändå är varm. Varje gång du öppnar ugnsluckan sänks temperaturen mellan 25 och 50 grader.

Anpassa kastrullen efter spisplattans storlek
Om spisplattan är 1 cm större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent.

Använd kastruller med plan botten
Buckliga och repiga kastruller drar mer energi eftersom värmeöverföringen minskar.