Följ med in i sockenstugans nya lägenheter: ”Ingen lätt byggnad att bygga om”
Om bara några veckor är det dags för hyresgästerna att flytta in i Sockenstugan i Stora Skedvi. Vi besökte byggarbetsplatsen tillsammans med projektchefen för att ta en titt på hur lägenheterna ser ut.
När tidningens reporter besöker sockenstugan är det fullt med byggarbetare på plats. Det är mycket att göra inför den 1 november när hyresgästerna knackar på dörren.
– Idag ska vi gjuta balkonger och sedan återstår det att måla fasaden. Vi ska också komplettera lägenheterna med spisar, kylskåp och färdigställa ventilation, säger Birger Eklund, projektchef på Säterbostäder.
Det var ungefär ett år sedan ombyggnationen av Sockenstugan började. Alla lägenheterna i Sockenstugan är unika berättar projektchefen. Det beror på husets utformning.
– Det är ingen lätt byggnad att bygga om. Men vår entreprenör är väldigt bra. Om någonting inte fungerat eller man kan hitta en effektivare lösning så har man gjort det och löst problemen smidigt.
Det svåraste delen har varit att få in ventilation och VA till lägenheterna.
– Men firman har upptäckt smarta och effektiva förslag på installationerna.
Alla lägenheterna är redan uthyrda och bara i Stora Skedvi står 350 personer i kö för en lägenhet berättar Birger.
1953 byggdes Sockenstugan. Efter kommunsammanslagningen 1969 så förändrades byggnaden från kommunal samlingslokal till vårdcentral. Därefter har den inhyst bland annat förskoleavdelningar.
Totalt är det 17 lägenheter. Allt från enrummare till en femrums-lägenhet. De flesta lägenheterna blir två rum och kök.
Säterbostäder har just vid detta bygge satsat på ett pilotprojekt för miljöns skull. I gräsmattan vid sockenstugan ligger en tank på 5 kubikmeter begrav. Till den leds regnvatten från taket och vattnet används för att spola i toaletterna.
– Vi i Säterbostäder vill satsa på miljön och det här är som ett pilotprojekt. Det är ovanligt i Sverige men i södra Europa är det vanligare, säger Birger.
Om tanken är tom så är den ihopkopplad med vanliga systemet och vatten fylls på – så det ska inte vara någon risk att toaletterna inte går att spola i om det blir torka