Om oss / Tony Engström

”Jag ser en personlig tjusning i energioptimering”

Det är sällan undercentraler eller styrskåp krånglar. Men om märkliga värden kvarstår är det kontroll på plats som gäller för Tony Engström.

De senaste sex åren har Säterbostäder gjort mycket stora energibesparingar. Gamla kulvertar har bytts. Energibesparande fönster monterats. Tilläggsisolering genomförts.
Möt Tony Engström, energicontrollern som började som fastighetstekniker och som nu leder insatserna för nya energibesparingar.
– Även rent personligen ser jag en verklig tjusning i att våra åtgärder lönar sig. Energioptimering tar aldrig slut. Det finns alltid mer att göra. Jag skulle säga att vi egentligen bara har börjat.

Gör på Säterbostäder: Energicontroller. ”Jag arbetar med vår energioptimering. Vi ska förbruka så lite energi som möjligt utan att tumma på inomhuskomforten. Jag tar in statistik och analyserar vår förbrukning löpande. Dokumenterar, följer upp och justerar.”

Första dagen på jobbet: ”Som fastighetstekniker 3:e maj 2011. Skaffade kläder och koll på läget. 2013 fick jag i uppdrag att kika på energiförbrukningen. Ett år senare fick jag det här jobbet. Då började jag titta på var vi skulle börja, var behovet var störst. Jämför vi 2018 med 2012 har vi sparat 2 417 megawattimmar (MW) i uppvärmning och 434 MW i elförbrukning. Det motsvarar uppvärmningen i 120 normala villor i ett år och elförbrukningen i 86 normala villor.”

Hyresgäster jag kan namnet på: ”Jag har rätt bra koll på vad det bor för folk hos oss och hur det ser ut i deras lägenheter. Både äldre och yngre. Man hejar på alla, men jag känner nog över 20 till namnet.”

Drömresa: ”Skulle verkligen vilja köra Route 66 i USA någon gång, det verkar riktigt fränt. Självklart kör jag i en Mustang Cab från någon av snyggaste årgångarna: mellan 1964,5 och 1966.”

Bästa med Säter: ”En liten stad. Lugn och trevlig utan härj. I Stockholm blir man alldeles stressad av trafiken och översprungen av folk.”

På fritiden: ”Sommartid tränar jag ett gäng ungdomar i fotboll, Säters IF P04-05. Spelar själv, helst på kanten, i Stora Skedvi IK som gick upp i sexan i höstas. Börjat spela lite innebandy i IBF Säter, A-laget, och veteranhockey i Säter. Blir lite korphockey till vintern. Utan boll eller puck springer jag inte, det är för värdelöst. Kör lite gocart ibland, tävlade i det tidigare.”

Senaste SMS: ”Måste gälla grabbens telefon, som vi beställde för en månad sedan: ´Du har ett paket att hämta på ICA Supermarket Säter´”.

Om jag inte jobbade på Säterbostäder: ”Skulle vara en bilverkstad igen då. Eller, nej motorsportmekaniker, även om det blir mycket flängande. Men varför inte jobba åt Lewis Hamilton i F1 ett tag?”

En bra dag på jobbet har jag: ”Kommit på något revolutionerade så att vi sparar en massa energi. En mer normalt bra dag har jag fått igenom ett energisparande projekt i budgeten som gör skillnad för oss och hyresgästerna.”

Favoritpryl på jobbet: ”Jag måste säga datorn med mitt överordnade styrsystem för alla fastigheter. Där styrs värmen och allt annat. Och så värmekameran, med den kan jag spåra energiläckage.”

Sport dominerar Tonys fritid. Dotterns, sonens eller den egna. På vintern är det hockey och innebandy som gäller.
Tony Engström har bidragit till de stora sänkningarna av Säterbostäders energiförbrukning.
Motorsport är ett annat stort intresse för Tony Engström. Här en bild från historic carting i Hedemora: Leif Engströms minne.