Om oss / Pia Järudd

”Jag tycker om att träffa människor”

Hyresgäster, bekanta, släktingar, entreprenörer. Pia har kontakterna som underlättar arbetet med de boendes önskemål.

Som tidigare damfrisör, expedit, samordnare för Frivilliga Resursgruppen och ansvarig för Säters hotell är den inbitna vandraren Pia Järudd en av Säterbostäders mest välkända medarbetare. Hon hinner sällan gå långt i centrum innan någon mer eller mindre bekant vill växla några ord.
– Ja, det tar lite tid att handla med tanke på alla som vill prata lite, konstaterar Pia med ett leende. Jag tycker om att träffa och prata med människor. Det underlättar också mitt jobb att känna igen många och veta vad de tycker om.

Gör på Säterbostäder: Uthyrare/marknadsförare. ”Jag får sisådär 50 samtal om dagen från folk som är intresserade av en lägenhet eller har någon fråga om ett kontrakt. Ovanpå det är det kontraktsskrivning, visningar, besökare till kontoret och entreprenörer som kommer hit för att hämta sina arbetsordrar. Profilkläder, broschyrer, mässor, marknader, uppdatering av hemsidan och Facebook hör också till mina ansvarsområden.”

Första dagen på jobbet: ”Jag började en måndag i maj 2011, torsdagen innan hade jag hört mig för om jobb här. Då var jag rätt förskräckt över att det fanns så mycket sparat i de allmänna utrymmena.

Hyresgäster jag kan namnet på: ”Säkert 200”.

Drömresa: ”Att gå hela vandringsleden Via de La Plata, 130 mil från Sevilla till Santiago. Fem veckors vandring i vacker terräng där man träffar trevliga människor från hela världen.”

Bästa med Säter: ”Närheten till allt – sjön Ljustern, vandringar i Säterdalen, skidspåren vid Åsen, skolor, omsorg och affärer. Med friska ben når du allt på 20 minuter, även järnvägsstationen.”

På fritiden: ”Förutom att träffa mina tre barn och åtta barnbarn älskar jag att vandra, både här hemma och ute i världen. Jag älskar vandringsresor. Man går 2,5 – 3 mil per dag och kan sedan övernatta innan man går nästa dag igen. Senaste vandringsresan gick till Cinque Terre i Italien i höstas. Väldigt vackert och mycket upp och ner.”

Senaste SMS: ”Från en kompis som var med på vandringen i Italien nyligen: ´Vi hade soliga, roliga och jobbiga minnen´.”

Om jag inte jobbade på Säterbostäder: ”Driva ett hostel i norra Spanien, i trakterna kring Sevilla där det är vacker vandringsterräng och varmt och skönt. Har jobbat extra på ett hostel. Jag tycker verkligen om Spanien och den trakten.”

En bra dag på jobbet har jag: ”Sett att någon får en lägenhet de längtat efter. Eller egentligen varje dag när vi bidrar till att någon får det lite bättre i livet, när vi bidrar till en positiv förändring.”

Favoritpryl på jobbet: ”Mitt röda, höj- och sänkbara skrivbord. Snyggt och funktionellt, man måste få in lite färg i vardagen också.”

– Om ett antal villor blir tillgängliga för nya familjer är det riktigt, riktigt bra för Säters bostadsmarknad och utveckling i stort, konstaterar Pia med anledning av att Liljan även lockar tidigare fastighetsägare.
Pia har gjort en mängd vandringsresor i Europa, många i Spanien. Men den senaste gick till Italien och Cinque Terre.