Om oss / Mikael Gustafsson

”Vi har väldigt roligt på jobbet”

Att granska och attestera fakturor från entreprenörer hör till Mikael Gustafssons arbetsuppgifter. Men det mest grannlaga är att optimera snöröjning och halkbekämpning.

–  Min ambition är att alla ska bli mer och mer självgående. Idag går till exempel felanmälningar från en fastighet direkt till smarttelefonen hos den som har ansvar för fastigheten. Han eller hon har också mandat att beställa jobb av entreprenörer på egen hand, om det inte är något vi klarar själva. Sedan finns jag alltid som bollplank om det dyker upp något.

Möt den golfande och hockeyälskande driftchefen Mikael Gustafsson som leder arbetet för Säterbostäders 15 Fastighetstekniker och som själv började på en sådan tjänst 2011.

Gör på Säterbostäder: Driftchef. ”Fast arbetsledare beskriver bättre vad jag gör på dagarna. Jag och 15 Fastighetstekniker utgår härifrån Siggebo. Det är mitt ansvar att planera och leda arbetet. 60 procent av tiden gör vi service och reparationer åt de boende hos oss. Resten går till allt vi gör för kommunen, exempelvis köra ut mat till förskolor, hantera avfall och återvinning samt fastighetsskötsel. Tillsammans ger det en omväxling jag gillar. Ingen dag är den andra lik, som man brukar säga. Dessutom har vi väldigt bra stämning och har roligt på jobbet, med högt i tak.”

Första dagen på jobbet: ”Första mars 2011, sedan jag tjatat rätt länge på cheferna här om att få börja. Jag började som Fastighetstekniker. Efter att ha jobbat som resande montör och snickare, bland annat på Gustafs Inredning och KJ Bygg, blev jobbet på Säterbostäder precis så bra som jag hoppades. 2015 fick jag sedan frågan om att bli Driftchef när den tidigare gick i pension. Och det ville jag gärna testa.”

Hyresgäster jag kan namnet på: ”Säkert ett hundratal. Och jag vet var de bor också, ha, ha, ha. Eftersom jag rör mig överallt i våra områden och bott i Säter hela mitt liv känner jag igen mycket folk.”

Drömresa: ”Hurtigtruten, hela. Det ser ju ut att vara så fruktansvärt fin natur utmed rutten, med havet, bergen, fjordarna och de små hamnbyarna.”

Bästa med Säter: ”En lugn, fin stad. Pittoresk, får man väl säga. Det man behöver finns här och vill man iväg är det nära till Borlänge, Stockholm och Arlanda. Jag har bott här hela livet och aldrig sett någon anledning att flytta.”

På fritiden: ”Förutom tid med familj och vänner spelar jag gärna golf på somrarna. Mycket tid går också åt till hockey, jag följer och har alltid följt våra tre söner i deras karriärer. Med spel i Elitserien/SHL och spel och tränaruppdrag i Hockeyallsvenskan.  Och så är det alltid älgjakt en vecka per år, jag jagar med ett lag i Sandvik.”

Senaste SMS: ”Från en kompis som jobbar här: ´Mörta och sex tummar upp.´ Det handlar om att ett gäng kompisar ska till Mörtaberget och grilla i helgen.”

Om jag inte jobbade på Säterbostäder: ”Varför inte vara materialförvaltare för ett elitlag i ishockey ett tag? Skulle vara kul att jobba på insidan av den sporten.”

En bra dag på jobbet: ”En vanlig dag med flyt då inga stora, oväntade skador dyker upp, som vattenskador.”

Favoritpryl på jobbet: ”Kaffemaskinen. 06.30, 09.00, 13.00 och 15.30 trycker jag på svart och en halv kopp.”

Franske bulldogen Baxter, vars husse är en av Mikaels söner, trivs också i Fastighetsskötarnas lokaler i Siggebo.
Mikael Gustafsson vid favoritprylen på jobbet, beväpnad med favoritkoppen från Luleå Hockey.
Mikael Gustafsson och William Bernersjö, Fastighetstekniker, diskuterar en insats.
På sommaren plockar Mikael gärna fram golfklubborna. Här släpper han loss på rangen vid hemmaklubben Säters GK.