Om oss / Birger Eklund

”Roligast är att se planerna bli verklighet”

Birger Eklund vid Liljan

På fritiden: rökta abborrar.
På jobbet: kontroll på projekten.

Möt Birger Eklund, som varit med och lett de senaste 11 årens nybyggnationer och renoveringar inom Säterbostäder.
– 40 procent av min arbetstid är jag ute och träffar byggare och våra boende. Det är nog det allra roligaste med mitt jobb; att se hur det vi planerat blir verklighet på plats och att det blir bra för våra hyresgäster.

Gör på Säterbostäder: Projektchef. ”Jag ansvarar bland annat för våra upphandlingar. Eftersom vi ägs av kommunen sker det enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling. Det är ett grannlaga arbete. Sedan kontrollerar jag så att projekten blir genomförda som avtalat, om man ska uttrycka det enkelt. Underhållsplanering ligger också på mitt bord, vi följer en femårig basplan. Just nu domineras tiden av stora projekt som nybygget Liljan och stamrenoveringar.

Första dagen på jobbet: ”1 februari 2008. Den dagen gick åt till att städa kontoret efter min företrädare och möblera om lite så att det passar mig. Jag hann titta på underhållsplanen också.”

Hyresgäster jag kan namnet på: ”Runt 20. Dels kommer jag i kontakt med våra boende när jag är ute och tittar till projekten, dels bor jag i Säter och folk vet att jag jobbar här så jag kan få frågor om allt möjligt när vi träffas på affären. Föreningarna på områdena har jag kontakt med vid renoveringar och andra insatser, då lär man känna deras ordförande och andra företrädare

Drömresa: ”Sedan några år åker frun och jag och ett par ur släkten till Lanzarote sista veckan i november. Det är en väldigt hektisk tid på jobbet då man kan behöva en veckas avkoppling och så är det skönt att korta av vintern lite. Den stora drömresan vet jag väl inte om det är, men det är en väldigt skön resa som dessutom blir av.”

Bästa med Säter: ”En liten, fin stad med en genuin stadskärna. Det är nära till skola, affär, tågstation och vård, det man behöver. Vi flyttade hit från Hedemora och jag byggde en villa 1981. På den tiden byggdes villor på löpande band i Hedemora och Säter. Där kostade en tomt med anslutning 100 000 kronor, i Säter 50 000.”

På fritiden: ”Har en stuga i Norn, fiskar gärna abborre där. Självklart med mask, har metspö och pimpelspö ute samtidigt. Har de rätt storlek så röker jag dom. Försöker ta med pappa så ofta det går, han är 90 år nu och fiskar gärna han med. På senare år har jag börjat koppla av med läsning, just nu är det en bok om Estonia. Annars gillar jag en klassisk deckarförfattare som heter Vic Suneson. Hans böcker kan man hitta på loppis ibland.”

Senaste SMS: ”Från en fastighetsskötare: ´De här dörrarna måste bytas ut´. Normalt går sådan ärenden via andra kanaler. Jag får väldigt sällan SMS.”

Om jag inte jobbade på Säterbostäder: ”Då skulle jag ha en egen byggfirma. Jag hade eget mellan jobbet på Hedemora kommun och det här och tog en del uppdrag, tillsammans med min son som är målare och min far som också var i branschen. Men det är väldigt svårt att komma upp i den storlek som krävs för att det ska flyta som man vill. Det här är dessutom ett riktigt roligt jobb.”

En bra dag på jobbet har jag: ”Inte fått in någon vattenskada och har hunnit göra det jag tänkt mig. Jag har en grovplan som jag följer men i min tjänst får man alltid vara beredd på att planer justeras. Vi har en väldigt bra stämning på kontoret, med högt i tak och då blir det bra dagar också.”

Favoritpryl på jobbet: ”Avståndsmätaren, med den kan jag enkelt mäta antal kvadratmeter, areor och annat när vi är ute och besiktigar.

Vid renoveringar, ombyggnationer och nybyggnationer är Birger Eklund på plats för möten och kontroller. Här med Fredrik Myri, arbetsledare på NCC.
Innan Birger Eklund började på Säterbostäder drev han byggfirma med far och son.
På fritiden är det ofta fiske eller läsning på schemat. Den här regnbågen drogs upp i Lövsjön, Turbo.