Läget på Liljan: Sitta fint.

Invändiga arbeten genomförs från hösten 2019 till augusti 2020. Dit hör bland annat gipssättning av vissa väggar och bygget av innerväggar. Bilderna visar snickaren Marcus Hograhn som anpassar en gipsskiva och en kassett med en väggmonterad toalett, en finess som finns i varje lägenhet.

Läget på Liljan: Stabil fasad.

Fasadarbetena på hus 2, utmed Trädgårdsgatan, som startade i april 2019 avslutas i slutet av november 2019. På bilderna kör muraren Marcus Nystrand bruk och kollegan Simon Tysk murar yttervägg. Hus 1, utmed Gustav Adolfsvägen, får sin tegelfasad klar i slutet av februari 2020.

Läget på Liljan: Hissnade utsikter.

Från slutet av september till början av januari 2020 monteras hissarna i Liljan, vårt nybygge med 74 lägenheter i bästa läge. Arbetet sker i olika etapper med hänsyn till övrig byggnation. Husen får en hiss i varje trappuppgång. Intill finns trappor. Utsikten mot centrum speglas i fönstren intill tegelväggarna.

Heta tips för rätt värme

– På hösten får vi alltid frågor om värme och ventilation i lägenheterna. Eftersom det då blir fuktigare och kallare utomhus är det inte förvånande i sig att det kan upplevas så även inomhus. Vid snabba väderomslag kan våra system ha svårt att hinna med, men väntar man någon dag blir allt som vanligt igen.

Det konstaterar energicontroller Tony Engström som kontrollerar och justerar systemen som värmer och ventilerar Säterbos bostäder. Från sitt kontor på Magistratsvägen, eller varhelst han tar en bärbar dator eller surfplatta, kan han notera vad givarna i husen berättar om inomhustemperaturen, hur undercentralerna arbetar med att trycka ut värmen och luften i husen och hur kallt det är utomhus. För att bara nämna några data han kan få ut.

– Kontrollera innetemperaturen. Ligger den under 20 grader och det inte är någon värme på radiatorn – ring felanmälan, säger energicontroller Tony Engström.

– Vi moderniserar löpande våra system för optimal komfort och minimal energiförbrukning. Löftet till våra boende är 20 grader 1 meter in i rummet, mätt från ett fönster, och 1.2 – 1,6 meter upp från golvet. Och där ligger vi. Den som funderar om allt står rätt till kan känna på elementet och kolla så att värmen är på gång, berättar Tony och visar en av de sex nya undercentraler som betjänar de cirka 100 lägenheterna i kvarteren Lindan och Lutan i centrum.

För den som väntar någon dag och verkligen upplever försämrad komfort i lägenheten är det bara att göra en felanmälan.

– Vi tar synpunkterna på allvar. Områdesansvariga kontaktar de boende och reder ut det hela. Eftersom vi har väldigt stabila energisystem i grunden, med fjärrvärme från Hedemora energi och egna pelletspannor, är vi trygga i att uppvärmning och ventilation fungerar som det är tänkt, oavsett årstid.

Undercentralerna får signaler om hur värmen och ventilationen ska justeras, bland annat baserat på temperaturen utomhus och inomhus.

Äntligen kan fler hitta hem i Säter!

VD-brev oktober 2019.

När man börjar på ett nytt jobb kan man egentligen inte veta exakt vad som kommer att hända. Man kan ha en välgrundad uppfattning och förväntningar. Efter en vår, sommar och en halv höst vill jag tacka för det positiva bemötandet jag fått, såväl från medarbetare, hyresgäster, kommunen som Säterbor i övrigt. Ingen nämnd, ingen glömd. När jag nu etablerat mig så har jag fått insikt om hur spännande och roligt det här jobbet är. Till och med över mina förväntningar. Jag har också sett hur mycket som händer i Säter.

Det som också slår mig är vilken stark och välgrundad framtidstro som finns här i kommunen. Säter, ”…en av landets vackraste småstäder och dessutom en av de bäst bevarade…”, har så mycket att erbjuda att fler människor utan tvivel kommer att hitta hit. Det är lätt att bli förälskad i Säter.
Vårt strå till stacken är att samarbeta brett kring olika utvecklingsfrågor och forma attraktiva bostäder. En del i detta arbete som redan påbörjats och är under produktion är vårt nybygge Liljan.

En betydande fördel med att Liljan lockar är att det frigör ett antal mycket attraktiva villor i Säter, exakt hur många är det ingen som vet. Enbart i vår kö finns över 1 400 bostadssökande. 74 lägenheter på Liljan, som fördelas på 520 sökande med förtur för villaägare, är inte en lösning på bostadsbristen här. Men det bidrar till en efterlängtad rörlighet på bostadsmarknaden.

Att man trivs i Säters kommun, och i våra bostäder, är en självklarhet. Vi ska vara kända för en trygg, attraktiv och hållbar boendemiljö – för alla. Jag är övertygad om att det är en faktor som lockar människor från såväl grannkommuner som större städer att flytta till Säter.

Att ett antal bostäder i en miljö som är rena drömmen för exempelvis barnfamiljer finns på marknaden är inte ett stort problem. Det är en stor möjlighet. För köpare. För säljare. För hela Säters kommun. Tittar vi på svensk mäklarstatistik över det senaste året har villor i Säters kommun ett snittpris per kvadratmeter på 18 788 kronor, Borlänge 19 789 kr och Stockholm 56 638. Nu är det upp till alla som tror på Säter att välja perspektiv, jobba tillsammans och paketera traktens unika utbud till framtidens Säterbor. Oavsett om de söker villa eller lägenhet.

Som kommunalt bostadsbolag ska vi tillgodose olika bostadsbehov. Vi skall erbjuda ett varierat bostadsutbud och vi är en viktig pusselbit i livet för nuvarande och kommande Säterbor. Vi skall vara långsiktiga och erbjuda boendeinflytande, vilket vi gör idag med våra gårdsföreningar som ett exempel. Vår vision är att ge våra nuvarande hyresgäster bästa boende och service, samt locka fler att bo och leva i Säter. Vi är helt enkelt en del i ett större Säter.

Tack för en god start på ett stort uppdrag.

Ellinor Fredriksson
VD, Säterbostäder