Nu fylls Liljan med hyresgäster

På lördagen var det äntligen dags för invigning av Kvarteret Liljan i Säter. I husen fylldes lägenheterna så sakteliga med förväntansfulla hyresgäster och deras tillhörigheter.

Utanför portarna stod lastbilar och släpvagnar och hissarna fick jobba hårt hela dagen. Men allt tycktes flyta på utan större trängsel, trots att det var 74 lägenheter som skulle fyllas. Själva invigningen blev ett kort men välkommet avbrott för hyresgästerna, med kaffe, bulle, ett par korta tal och, förstås, bandklippning. Områdets bovärd Jonas Eriksson fick äran att hålla i saxen.

Invigningen inleddes med att Säterbostäders vd Ellinor Fredriksson tackade alla som varit inblandade i projektet och hälsade alla hyregäster välkomna.
– Jag går bara runt här och myser. Vi ska göra allt vårt bästa för att ni ska trivas!

Michael Arvidsson, Säterbostäders vice ordförande, höll också ett kort tal.
– Äntligen! Det här har varit på bordet sedan 2015. Men nu står vi här. 74 moderna, fräscha, nya lägenheter mitt i centrala Säter.
– Vi har 1500 personer i Säterbostäders bostadskö, så det finns stora möjligheter att utveckla Säter ytterligare. Liljan är ett första steg. Nästa steg tar vi med Sockenstugan i Stora Skedvi.
– Nu blir det liv här. Gardiner kommer upp. Ikväll lyser det i fönstren.

Sven Tägtsten är projektchef på NCC och har övervakat bygget från start till mål.
– De här husen är ett koncept som heter NCC Lamell. Det är yteffektiva, robusta, hållbara bostäder som vi kan erbjuda till en rimlig peng via SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Normalt idag så är det mycket prefabricerat, men här allt gjutet på plats.

Att det här är en stor dag även för NCC framgår tydligt.
– Det känns fantastiskt bra, men också lite sentimentalt. Det är alltid speciellt när det går från bygge till byggnad. Vi började schakta i november 2018 och gjöt första bottenplattan i februari 2019.

Totalt är det ett hundratal personer som varit inblandade i bygget. Sammanlagt handlar det om 40.000 arbetstimmar. Sven Tägtsten vill rikta ett särskilt tack till alla som varit med och jobbat.
– Det är jättebra gäng som har arbetat här och jag vill ge dem en stor eloge. De har verkligen lagt sin själ i det här!

Efter invigningen återgick hyresgästerna till att bära flyttkartonger och möbler. På våning fem står Gerd Hagström, mitt i flyttstöket. Här ska hon och maken Börje bo i en trerummare med fantastisk utsikt över centrala Säter.
– Vi ville bo högst upp. Det är fint att titta ut. Vi har bott på marken i 60 år!
– Nu är det rörigt! Att man har så mycket, det trodde jag inte. Men det känns bra. Det bli bra när det blir färdigt!

I trapphuset möter vi Lena Düring som bär saker upp till sin tvåa på plan 4. Lena har bott många år på Tjörn men återvänder nu till sin gamla hemstad.
– Det är comeback! Jag har varit härifrån i 18 år, men bestämde mig förra sommaren. Jag tror det drabbar många som blir pensionärer att man vill tillbaka till rötterna.
– Ikväll sitter jag här i min soffa och har det lite skönt!

Text: Anders Olofsson
Foto: Jonas Lindgren

Följ oss på Facebook

Senaste nyheterna

Arkiv