Heta tips för rätt värme

– På hösten får vi alltid frågor om värme och ventilation i lägenheterna. Eftersom det då blir fuktigare och kallare utomhus är det inte förvånande i sig att det kan upplevas så även inomhus. Vid snabba väderomslag kan våra system ha svårt att hinna med, men väntar man någon dag blir allt som vanligt igen.

Det konstaterar energicontroller Tony Engström som kontrollerar och justerar systemen som värmer och ventilerar Säterbos bostäder. Från sitt kontor på Magistratsvägen, eller varhelst han tar en bärbar dator eller surfplatta, kan han notera vad givarna i husen berättar om inomhustemperaturen, hur undercentralerna arbetar med att trycka ut värmen och luften i husen och hur kallt det är utomhus. För att bara nämna några data han kan få ut.

– Kontrollera innetemperaturen. Ligger den under 20 grader och det inte är någon värme på radiatorn – ring felanmälan, säger energicontroller Tony Engström.

– Vi moderniserar löpande våra system för optimal komfort och minimal energiförbrukning. Löftet till våra boende är 20 grader 1 meter in i rummet, mätt från ett fönster, och 1.2 – 1,6 meter upp från golvet. Och där ligger vi. Den som funderar om allt står rätt till kan känna på elementet och kolla så att värmen är på gång, berättar Tony och visar en av de sex nya undercentraler som betjänar de cirka 100 lägenheterna i kvarteren Lindan och Lutan i centrum.

För den som väntar någon dag och verkligen upplever försämrad komfort i lägenheten är det bara att göra en felanmälan.

– Vi tar synpunkterna på allvar. Områdesansvariga kontaktar de boende och reder ut det hela. Eftersom vi har väldigt stabila energisystem i grunden, med fjärrvärme från Hedemora energi och egna pelletspannor, är vi trygga i att uppvärmning och ventilation fungerar som det är tänkt, oavsett årstid.

Undercentralerna får signaler om hur värmen och ventilationen ska justeras, bland annat baserat på temperaturen utomhus och inomhus.

Följ oss på Facebook

Senaste nyheterna

Arkiv